Cabernet Sauvignon

Gepubliceerd op 4 april 2024 om 19:24

Het is waarschijnlijk moeilijk om iemand te vinden die nog nooit heeft gehoord van de druivensoort Cabernet Sauvignon. Onder wijnconsumenten is het praktisch onmogelijk om iemand te vinden die het nog nooit heeft geproefd. Het vermijden van kennismaking met deze druif is uiterst problematisch, omdat Cabernet Sauvignon wereldwijd de eerste plaats inneemt wat betreft de oppervlakte aan wijngaarden onder de technische druivensoorten

Wat is de populariteit van Cabernet Sauvignon?

De reden werd destijds goed geformuleerd door een van de 'vaders' van de Californische wijnbouw, André Tchelistcheff: 'Cabernet Sauvignon is door God geschapen, terwijl Pinot Noir door de duivel werd geschapen.'

Wijnmakers houden van Cabernet Sauvignon omdat het een zeer robuuste druivensoort is. Daarom is er vrijwel geen wijnbouwregio ter wereld waar niet minstens één wijn van deze druif wordt geproduceerd. Het is een laat rijpende druivensoort en gedijt daarom goed in klimaten variërend van warm tot heet, op zijn minst met een lange, warme herfst die hem in staat stelt fenolische rijpheid te bereiken.

Consumenten waarderen het omdat er kwaliteitswijnen worden geproduceerd van Cabernet Sauvignon in een breed scala aan prijscategorieën: van budgetsupermarktwijnen, bijvoorbeeld uit Chili, tot de duurste wijnen ter wereld (zoals Screaming Eagle uit de Napa Valley in de VS of Block 42 Kalimna van Penfolds uit de Barossa Valley in Australië).

 

Korte geschiedenis en kenmerken van de druivensoort

In de familie van de druivensoorten Vitis Vinifera kan Cabernet Sauvignon worden vergeleken met een jonge erfgenaam van de troon: hij verscheen relatief laat - naar schatting in de 17e eeuw in de wijngaarden van Bordeaux als gevolg van natuurlijke kruising van de druivensoorten Sauvignon Blanc en Cabernet Franc. Zelfs zijn naam is afgeleid van de combinatie van de namen van deze twee druivensoorten.

Cabernet Sauvignon heeft van zijn ouders het gehalte pyrazines geërfd, wat zich uit in het bouquet met tonen van groene (Bulgaarse) peper (vaak beschouwd als een tekortkoming, en wijnmakers hebben vandaag de dag geleerd deze nuances van aroma te vermijden). Eigenlijk is de pyrazinetoon - een van de markers waarmee men bij een blinde proeverij kan vermoeden dat in het glas Cabernet Sauvignon zit (het onderscheiden van andere druivensoorten die pyrazines bevatten is dan een peulenschil).

Cabernet Sauvignon is zelf ook niet kinderloos gebleven en is ouder geworden van andere druivensoorten, waaronder rassen zoals Marselan (tweede ouder - Grenache) en Ruby Cabernet (tweede ouder - Carignan)

 

Cabernet Sauvignon in blends

De wijdverspreide aanwezigheid van deze druivensoort in wijngaarden over de hele wereld wordt ook verklaard door het feit dat Cabernet Sauvignon deel uitmaakt van de zogenaamde 'Bordeaux-blend', de meest populaire blend ter wereld, waar naast Cabernet Sauvignon ook Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec en Carmenere kunnen worden opgenomen. Vaak speelt Cabernet Sauvignon hierin de hoofdrol, dominerend in het blendpercentage. Ondanks het woord 'Bordeaux' in de naam, worden dergelijke wijnen niet alleen in Bordeaux geproduceerd, maar eigenlijk in de meeste wijnbouwregio's ter wereld.

Vaak wordt Cabernet Sauvignon daarentegen in een kleine hoeveelheid aan de blend toegevoegd, waardoor het niveau van zuurgraad en tannines in de wijn enigszins wordt verhoogd. Naast tonen van zwarte bessen, bramen, grafiet, ceder, peper en munt in het aroma, zijn de belangrijkste kenmerken van deze druivensoort een hoog zuurgehalte en tannines. Het gevolg hiervan is dat wijnen van Cabernet Sauvignon niet altijd prettig zijn op jonge leeftijd, maar geschikt zijn voor langdurige rijping, waarbij ze met de jaren nobele aroma's van leer, bosgrond, paddenstoelen en tabak ontwikkelen.

 

Op zijn thuisbasis in Bordeaux domineert Cabernet Sauvignon de samenstelling van wijnen aan de Linker Oever, omdat de warme grindbodems van de Médoc en Graves bijdragen aan de optimale rijping van deze druivensoort.

Aan de Rechteroever moet hij echter de leiding overlaten aan zijn naaste verwanten: Merlot en Cabernet Franc, die beter gedijen op koudere bodems met een overwegende kleisamenstelling, typerend voor dit deel van Bordeaux. Daarom zijn wijnen uit appellaties aan de Rechteroever, zoals Pomerol en Saint-Émilion, over het algemeen zachter, gemakkelijker te drinken op jonge leeftijd en vereisen ze niet zo'n lange rijpingstijd.

Cabernet Sauvignon is niet zo vatbaar voor mutaties en het ontstaan van nieuwe klonen als Pinot Noir (waaruit we ons herinneren dat Pinot Gris en Pinot Blanc zijn ontstaan), maar het kan ook verrassingen bieden: zo bestaat er in Australië een witte versie van Cabernet Sauvignon, die poëtisch Cygne blanc (‘witte zwaan’ in het Frans) wordt genoemd.

 

Met alle diversiteit aan wijnen van deze druivensoort kan met vertrouwen worden gezegd: als je denkt dat je niet van Cabernet Sauvignon houdt, is de kans groot dat je gewoon nog niet jouw favoriet hebt gevonden!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.